Alle Overijsselse gemeenten hebben de ‘herijking van de woondeals’ vastgesteld. Overijssel is daarmee de eerste provincie die de regionale woningbouwafspraken met het Rijk succesvol heeft vernieuwd. Er zijn afspraken gemaakt over meer woningen en aandacht voor toekomstbestendig bouwen.
Met deze vernieuwde woondeals groeit de minimale woningbouwopgave van 42.300 naar 47.300 woningen tot en met 2030. Vooral in Twente wordt stevig doorgepakt: daar stijgt de minimale opgave van 14.100 naar 19.100 woningen.
Volgens gedeputeerde Liesbeth Grijsen laat Overijssel zien dat het kan: “Met deze vernieuwde afspraken pakken we door. We zorgen niet alleen voor meer woningen, maar houden ook oog voor betaalbaarheid en duurzaamheid. En natuurlijk blijven we werken aan oplossingen voor uitdagingen zoals stikstof, netcongestie en financiering. Alleen samen kunnen we écht bouwen aan de toekomst.”
Betaalbaar en toekomstbestendig bouwen
Naast het vergroten van de aantallen blijft Overijssel inzetten op betaalbare huisvesting. Dat gebeurt volgens de 30-40-30-verdeling: 30% sociale huurwoningen, 40% middenhuur en betaalbare koop, en 30% vrije sector. In de vernieuwde woondeals is daarnaast extra aandacht voor een aantal andere grote behoeften: toekomstbestendig bouwen en het realiseren van woningen voor ouderen.
Unieke Overijsselse samenwerking
De herijking van de woondeals is tot stand gekomen door een intensieve samenwerking tussen provincie, gemeenten, woningcorporaties, marktpartijen en het Rijk. Al jaren vinden deze partijen elkaar in de Woonkeuken, hét Overijsselse netwerk voor wonen. Daardoor liggen er nu realistische en uitvoerbare afspraken. Maar ook in de toekomst blijven de partijen samenwerken om eventuele knelpunten op tijd te signaleren en samen oplossingen te vinden. De Publiek Private Monitor helpt hierbij. Ook blijft Overijssel experimenten en innovaties ondersteunen om de woningbouw te versnellen. Met de herijkte woondeals ligt er een stevige basis voor de komende jaren.
Bron: gemeente Raalte