Steeds meer mensen kiezen voor een laatste rustplaats in de stilte van de natuur. “We merken echt dat de belangstelling toeneemt”, zegt Suzan Kastelein van natuurbegraafplaats Hoogengraven in Ommen. Ze begrijpt ook waarom: “Door op te gaan in de natuur draag je bij aan het herstel en behoud van dit gebied. Er is veel ruimte voor een persoonlijke invulling. En een natuurgraf is eeuwigdurend; het wordt nooit geruimd.”
Natuurbegraafplaats Hoogengraven ging vijf jaar geleden van start in de buurtschap Arriën, aan de rand van Ommen. Het gebied, een rechthoek ter grootte van 25 hectare met bos, heide en poelen, is eigendom van stichting Heidehof, die momenteel negen soortgelijke locaties in het land beheert. Een team van tien personen, onder wie vijf relatiebeheerders, leidt de dagelijkse gang van zaken. Het natuurgebied wordt daarnaast ook onderhouden door een team van zo’n dertig vrijwilligers.
Nabij de entree is een sfeervolle, geheel houten ontvangstruimte, waar bijvoorbeeld de rouwplechtigheid, de condoleance en/of nazit kan plaatsvinden. “In overleg bieden we de mogelijkheid om nabestaanden zoveel mogelijk zelf vorm en uitvoering te laten geven aan de uitvaart”, vertelt Suzan Kastelein. “Denk aan het zelf dragen of begeleiden van de kist met een loopkoets of onder begeleiding de kist met touwen in het graf laten zakken. Er zijn allerlei vormen denkbaar. Vaak helpt het meedenken en uitvoeren bij het rouwproces.”
Afbreekbaar
Bij natuurbegraven zijn kleding, lijkwade, kist, urn of mand gemaakt van natuurlijk afbreekbaar materiaal. Het graf wordt gemarkeerd door een houten boomschijf met inscriptie, die na verloop van jaren eveneens opgaat in de natuur. Maar de laatste rustplaats is altijd terug te vinden. Deze is vastgelegd in de grafakte; aan de hand van en uniek GPS-coördinaat.
“Gemeenten of andere partijen kunnen geen aanspraak maken op het terrein, ook niet in de verre toekomst”, aldus Suzan. “Een natuurgraf is eeuwigdurend; het graf wordt nooit geruimd.” Er zijn geen kosten voor een grafmonument, jaarlijks onderhoud en het verlengen van grafrechten, zoals op traditionele begraafplaatsen. Voor het grafrecht geldt een eenmalig tarief dat voor onbepaalde tijd geldig is.
Biodiversiteit
De beherende stichting heeft de grond aangekocht met het doel de natuurwaarden te verbeteren en in stand te houden. De resultaten daarvan zijn na vijf jaar goed te zien. Suzan: “De biodiversiteit is toegenomen, de flora en fauna gedijen en de drie bestaande poelen zijn uitgebreid met een vierde poel.” Het gebied is vrij toegankelijk, er wordt veel gewandeld.
Ook organiseert natuurbegraafplaats Hoogengraven zelf activiteiten. Zo is er in april een wildplukwandeling en in september staat een inspiratiedag op het programma. Bijna elke zondag is er een groepsrondleiding. Maar ook een persoonlijk informatiegesprek is mogelijk.
Natuurbegraafplaats Hoogengraven
Middenweg 6, Arriën
Tel. 0529 208 003
info@hoogengraven.org
www.natuurbegraafplaatshoogengraven.nl