Vergeten historie: het concentratiekamp en Joodse werkkampen van Overijssel
Bij kampen in de Tweede Wereldoorlog denken we vaak aan Westerbork of Auschwitz. Wat velen niet weten, is dat er in Overijssel maar liefst tien (Joodse) werkkampen waren. Daarnaast was er Kamp Erika, een concentratiekamp in Ommen. Deze zwarte bladzijde uit onze geschiedenis is grotendeels onbekend, maar verdient blijvende aandacht. In het kader van 80 jaar Vrijheid organiseert provincie Overijssel op zaterdag 12 april een reeks gratis lezingen en rondleidingen op diverse historische locaties.
Lezing en rondleiding Kamp Erika, Ommen
Journalist en fotograaf Hester den Boer neemt bezoekers mee in haar persoonlijke zoektocht naar het verleden van haar grootvader, die – zoals later bleek – gevangenzat in Kamp Erika. Wat maakte dit kamp zo bijzonder en gruwelijk? Minstens 180 voornamelijk niet-Joodse mannen kwamen er om het leven.
11.00-12.15 uur: Lezing door Hester den Boer
13.00-14.00 uur: Rondleiding voormalig Kamp Erika o.l.v. Hester den Boer
Lezing over Joodse werkkampen in Overijssel – Heino
Lion Tokkie vertelt het bredere verhaal van de Joodse werkkampen in Overijssel en de rol ervan binnen de Jodenvervolging. Ook zijn persoonlijke familiegeschiedenis speelt hierin een rol: zijn opa zat in het kamp in Heino.
11.00-12.30 uur: Lezing in Heino
Rondleiding Kamp Het Wijde Gat – Punthorst
Dit kamp kende verschillende functies: van werkkamp voor werkloze mannen, tot Joods werkkamp, tot opvang voor gezinnen in het kader van de Atlantic Wall.
13.00-15.00 uur: Rondleiding in Punthorst
Lezing en maquettes Kamp Balderhaar en Kamp Kloosterhaar
Deze kampen kenden een veelzijdige geschiedenis en werden gebruikt voor verschillende doelgroepen, van werkloze mannen tot moeders met kinderen. De geschiedenis komt tot leven met maquettes in het museum.
13.00-15.00 uur: Lezing en maquettebezichtiging
Gratis aanmelden
Deelname is gratis, maar aanmelden is verplicht. Dat kan via: www.overijsselviertvrijheid.nl/wo2kampen