Vanwege succes gaat de waardplantenactie in Overijssel weer van start. Groene Lopers Overijssel en het programma Natuur voor Elkaar van de provincie Overijssel helpen Overijsselaars met het planten van inheemse, onbespoten waardplanten.
Het gaat namelijk niet goed met de vlinders en wilde bijen in Nederland. Ze hebben waardplanten nodig, want die zijn alles in één: voedsel, schuilplek en kraamkamer. Dat maakt ze van onschatbare waarde voor insecten.
De negen Groene Lopers in Overijssel delen waardplantpakketten uit aan groepen inwoners. Wil jij met je buren in aanmerking komen voor een pakket vol waardplanten? Wees er snel bij.
Planten voor inwoners
In de gemeenten met een Groene Loper kunnen inwonersinitiatieven (met minimaal drie buren) waardplantpakketten met fikse korting krijgen. Deze planten moeten op openbaar toegankelijke plekken geplant worden, of ze moeten zichtbaar zijn vanaf de openbare weg zodat behalve bijen, vlinders en andere insecten, ook de bewoners en bezoekers ervan kunnen genieten. Er zijn negen Groene Lopers actief in Overijssel. Dat zijn Groene Loper Almelo, Enschede, Deventer (incl. Olst-Wijhe), Hof van Twente, Kampen, Losser-Oldenzaal, Vechtdal (Hardenberg, Ommen en Dalfsen) en Zwolle. Ook Haaksbergen doet mee met de actie en wordt een Groene Loper. Woon je hier? Dan kom je in aanmerking voor een waardplantenpakket via jouw Groene Loper.
Na succes terug
In 2024 startten de Groene Lopers met Natuur voor Elkaar de waardplantenactie. Groene Loper Overijssel is een samenwerking tussen provincie Overijssel, IVN en NMO. In 2024 zijn er meer dan 8.400 vaste, onbespoten planten in Overijsselse grond terechtgekomen. “Veel mensen hebben waardplanten afgenomen,” vertelt Maartje Langeslag, projectleider bij IVN. “Er waren 441 groepen die samen met hun buren, vereniging of school in hun directe omgeving deze inheemse planten hebben ingeplant.” Dit jaar herhalen we de actie. “Daarbij bestaat Groene Loper Zwolle nu tien jaar! Dat maakt het extra mooi om veel te vergroenen,” stelt Maartje Langeslag. Lees hier meer over de resultaten van de waardplantenactie in 2024.
Zelf aan de slag?
“Ook als je niet in een gebied met een Groene Loper woont, kun je waardplanten in jouw tuin of op jouw balkon zetten.” Projectleider Laura van Vuurde van de provincie Overijssel: “Je kunt een poster downloaden met informatie over waardplanten en welke planten het best in jouw tuin of op je balkon passen”.
Kraamkamers voor vlinders en bijen
Je noemt een plant een waardplant als deze noodzakelijk is voor de voortplanting van bijvoorbeeld een insect. Ook vlinders leggen hun eitjes op waardplanten. Zodra die eitjes uitkomen, eten de rupsen hun buikje vol aan de plant. Zonder waardplanten kunnen vlinders en bijen niet overleven. Het woord waardplant komt van het woord ‘waard’, oftewel de gastheer in de herberg die zijn gasten voorziet van een hapje en een drankje.
Soorten waardplanten
“Er zijn een hele hoop waardplanten om uit te kiezen,” vertelt Laura van Vuurde. Inheemse waardplanten zijn de beste keuze, omdat deze van oorsprong in ons land voorkomen. Dit betekent dat inheemse insecten – wilde bijen, vlinders – en zelfs vogels het best aangepast zijn op deze planten. “Zo legt de koninginnenpage haar eitjes graag op de bladeren van wortelplanten, venkel en pastinaak. En de keizersmantel heeft een voorkeur voor inheemse viooltjes.” Let op dat planten met pesticiden er op dodelijk zijn voor vlinders en wilde bijen.
Doe mee
“Wil jij met je buren in aanmerking komen voor een waardplantenpakket? En woon je in een Groene Loper gemeente? Je kunt meedoen aan de actie via natuurvoorelkaar.nl.” Voor actuele informatie kun je ook kijken op de website van jouw Groene Loper. Via deze webpagina kom je bij jouw Groene Loper uit. Elke Groene Loper communiceert zelf over hoe je je kunt aanmelden en wanneer dit najaar de uitdeelmomenten van de plantenpakketten zijn.